INSPIRATIEBRON

Aan de basis van mijn huidige werk ligt een grote fascinatie voor land- en zee kaarten.

Het gaat mij niet om de cartografie maar om de symbolische verbeelding die eraan ten grondslag ligt.

In sommige werken gaat het over de plek van de aarde ten opzichte van wat zich in het firmament bevind, een naar buiten gerichte blik.

In ander werk refereer ik aan de mogelijkheid om over de aarde te reizen. Deze werken worden gekenmerkt door een naar binnen gerichte blik.

Iedereen reist tegenwoordig, toch roept de reis nog steeds vervreemding op, waar ben ik en wie ben ik als ik op reis ben en me elders bevind?


TECHNIEK

De druktechniek is mijn uitgangspunt, ik gebruik daarvoor houten, zinken en kartonnen platen. De lijnen of de structuren kras, snij of bijt ik uit. Eén plaat krijgt eigenlijk nooit het totale beeld van de uiteindelijke prent in zich, maar geeft een thema aan.

Mijn prenten laat ik ontstaan in een actie-reactie proces. Na de eerste drukgang bepaal ik de volgende stap (welke kleur, welke structuur, waar donker, waar licht), zo groeit de prent stap voor stap.

De  reproduceerbaarheid, zo eigen aan de druktechniek, gebruik ik niet om een oplage te maken. Door verschillende platen te combineren en gedeeltelijk of herhaald af te drukken maak ik telkens andere prenten. Voor mij is het schilderen met drukplaten.

Ik gebruik naast grafische technieken ook andere technieken in een prent. Of een prent behalve gedrukt, ook getekend en/of geschilderd is, vind ik niet zo belangrijk. De gekozen techniek gebruik ik om haar eigenheid, om het gewenste doel te bereiken.

 

MARIKEN OLTHETEN